Sajtóközlemény

Júliusban sem tartott nyári szünetet a használtautó-piac

2 perc olvasási idő

Júliusban sem tartott nyári szünetet a használtautó-piac
Közel 70 ezer személyautó cserélt gazdát az elmúlt hónapban

A DataHouse előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon 69 600 személygépkocsi cserélt gazdát júliusban. Bár ez az érték 2,6 százalékkal haladja meg a a tavaly júliusi szintet, az év eddigi forgalma közel négy százalékkal a tavalyi szint alatt alakult.


Az átírások számának alakulása azt jelzi, hogy jelentős visszaesésről továbbra sem beszélhetünk a hazai használtautó-piacon: a 70 ezer körüli érték azt jelzi, hogy az adásvételek száma a nyári szabadságok idején sem csökkent – mutat rá Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Néhány tényező azonban továbbra is nehezíti a piac további élénkülését. Az infláció miatt időlegesen csökkenő reálkeresetek miatt a lakosság egy rétege egyelőre kiesett a potenciális vásárlói körből, miközben a magas kamatok miatt megemelkedő finanszírozási költségek szinte minden vásárlói szegmenst negatívan érintenek.

A magyarországi használtautó-piacon a két leggyakoribb márka az Opel és a Volkswagen volt, előbbiből 52 500 (11,0%), míg utóbbiból 48 450 (10,2%) cserélt gazdát a vizsgált időszak során. A népszerűségi listán következő Suzuki az adásvételek 8,5 százalékának volt a tárgya, a Ford 7,9, a BMW pedig 6,3 százalékos részesedéssel következnek a listán. A legtöbb ügyletre – az összes adásvétel 35,3 százalékára – a fővárosban és Pest megyében került sor.

Miközben a használtautó-piacon 2023 első hét hónapjában gazdát cserélő 477 ezer személyautó mennyisége 3,7 százalékkal maradt el az előző év hasonló időszakában regisztrált 495 400-as értéktől, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 62 ezer darab volt, ami 22,3 százalékkal múlja alul az egy évvel korábban mért 79 800-as értéket.

Háttér-információ:

A 2017 májusában indult JóAutók.hu Magyarország első ellenőrzött használtautó piactere. Az oldal célja, hogy a tisztességesen működő kereskedők kínálatát összekapcsolja azokkal a biztonságorientált vásárlókkal, akik szeretnék elkerülni a használtautó-vásárlás során felmerülő buktatókat.

A JóAutók.hu kínálatában szereplő valamennyi autó dokumentumai ellenőrzésen esnek át, emellett az oldalon azok a hirdetések kapnak kiemelt pozíciót, melyekhez megfelelő mennyiségű dokumentáció áll rendelkezésre. Az oldalon minden kereskedő csak előszűrést követően jelenhet meg, amely a céges és szakmai háttér mellett az autóállomány minőségére, valamint a vásárlói visszajelzésekre is kiterjed.

Ajánlott cikkek
ÉrdekességekSajtóközlemény

Továbbra sem kapkodják az importált használt autókat

2 perc olvasási idő
Márciusban a DataHouse adatai szerint 8 573 import használt személyautó kapott hazai rendszámot, ami az egy évvel ezelőtti értékhez (9 717) képest csaknem12 százalékos…
Sajtóközlemény

Hatodával csökkent tavaly a használtautó-import

2 perc olvasási idő
Hatodával csökkent tavaly a használtautó-import  2023-ban 105 662 import használt személyautó kapott hazai rendszámot a DataHouse adatai szerint. Ez a szám 16,2 százalékkal…
Sajtóközlemény

Aktívan kezdte az évet a használtautó-piac

2 perc olvasási idő
Élénk forgalommal kezdte az idei évet a használtautó-piac: a DataHouse frissen közzétett előzetes adatai szerint januárban közel 69 ezer személygépkocsi cserélt gazdát,…
Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le legfrissebb híreinkről vagy éppen eseményeinkről. A hírlevélről később bármikor leiratkozhat.