Erre a 3 dologra figyelj oda használtautó vásárlás előtt

A használtautó vásárlás egyáltalán nem könnyű feladat, hiszen egy szalonból kihozott autóval ellentétben itt számos probléma felmerülhet; éppen ezért sok szempontot figyelembe kell vegyünk, ha használt gépjárművet vásárolunk.

1. Nézd át az autót alaposan kívül-belül

Érdemes megvizsgálni, milyen állapotban van a kiszemelt autó, tehát van-e rajta bármilyen sérülés vagy javítás. Azt ugyanis, ha valami javítva volt, könnyen észre lehet venni, hiszen valamilyen polír nyom vagy színeltérés található az autón. Nem mindegy, milyen állapotban vannak a küszöbök és a kerékjárati ívek, hiszen ezek könnyen korrodálódhatnak

Ha sérült egy autó, újra van fényezve. Ennek ellenőrzésére ajánlatos magunkkal vinni egy rétegvastagság mérőt, mellyel megállapíthatjuk, hogy volt-e a gyári fényezésen kívül egyéb újrafújás rajta. Nem kell már több tízezret befektetni egy ilyen digitális eszközbe, ugyanis van már belőle analóg mágneses kiszerelés is.

Ha a valós futásteljesítményre akarunk rájönni, a legfontosabb, ha belül, az utastérben a vezető oldalon kezdjük el a vizsgálatot. Ilyenkor át kell nézni a kopó eszközök állapotát, például kormány, váltó, bajuszkapcsolók, pedálok. Akkor is fogjunk gyanút, ha egy régebbi használt autó belső tere teljesen újnak néz ki, ugyanis ilyenkor felmerül a gyanúja annak, hogy valaki kicserélte a belső sofőr kezelő egységeket. 

Érdemes a csikktartóba is belekukkantani, és a szivargyújtót is ellenőrizni, mert ezzel könnyen kideríthetjük, hogy korábban dohányoztak-e az autóban.

Gyanús penész- és megszáradt vízfoltoknál is legyünk résen, mert arról árulkodhat, hogy az autó vízkárosult volt.

2. Jöhet a motor és a hozzá tartozó hajtáslánc

Tájékozódjunk kell arról, hogy milyen az autó motorja. A kinézett és kiszemelt autó hiába tetszik vagy szeretjük, érdemes utána nézni a motornak és a hozzá tartozó hajtásláncnak. Fontos, hogy kinézet a ne menjen kárára egy megbízhatatlan motornak. A megelőző tájékozódás kiemelten fontos, mert amikor a helyszínen rápillantunk egy autó motorjára, túl sok dolog nem feltétlen derül ki róla.

Lehetőleg a látogatás előtt telefonáljunk oda a tulajdonosnak vagy kereskedőnek, hogy ne indítsa be jöttünkre a gépjárművet. Ezzel biztosra vehetjük, hogy egy teljesen hideg indítást hallhatunk. Ekkor ugyanis bármi oda nem illő zajra, fémes hangra vagy zörejre lehet gyanakodni.

Minden esetben vizsgáljuk meg a kipufogóból kiáramló égéstermék színét. Az sem jó, ha sűrű és fehér, és az is gyanakvásra ad okot, ha kékes árnyalatú.

A motor leállítása után nézzük meg a kiegyenlítő tartályban lévő hűtőfolyadék színét, illetve csavarjuk le az olaj utántöltő kupakot és nézzük meg, hogy nem habos-e vagy darabos az olaj.

3. Csekkold az autó papírjait

A jármű korábbi életéről, és szerviztörténetéről érdemes mindenképpen tájékozódni, hogy ne legyünk csalás áldozatai. Az sem hátrány, ha ismerjük, hány előző gazdája volt, ugyanis, ha több tulajdonos keze között átment már az autó, vélhetően valamilyen probléma van vele.

A futásteljesítmény ellenőrzése is nagyon fontos használt autó vásárlás előtt, mert ezzel megtudhatjuk, mennyit volt használva az autó az utakon. Sajnos egyre több a visszaélés ezzel, és sokan „visszatekerik” a gépjármű kilométer óráját, hogy kevesebbet futottnak tűnjön a jármű. 

Az előzmények és papírok állapotára használjuk a jármű lekérdezési platformot, ahol rendszám alapján pillanatok alatt le tudjuk kérni a kérdéses autó adatait, így amennyiben megvennénk egy korábban már használt autót, biztosan nem vernek át bennünket.

Ajánlott cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le legfrissebb híreinkről vagy éppen eseményeinkről. A hírlevélről később bármikor leiratkozhat.

Tudnivalók a JóAutók Garanciáról

Ezért ne hagyd ki a

-t

Ezért ne hagyd ki a

-t

JóAutók Bázis Garanciával védve vagy a legfájdalmasabb meghibásodások ellen:
  • motorra, váltóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 300.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 30.000 Ft-os önrésszel
JóAutók Bázis+ Garanciával még magasabb szinten véded autódat:
  • motorra, váltóra, turbóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 450.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, önrész nélkül

A JóAutók Prémium Garancia a gyári garanciás új autókéval közel egyenértékű védelmet biztosít autód számára:

  • minden fixen beépített, nem kopó-forgó mechanikus, elektromos, elektronikus, pneumatikus és hidraulikus szerkezeti elemre 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként maximum bruttó 1.000.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 50.000 Ft-os önrésszel
Ne vegyél használt autót JóAutók Garancia nélkül!
“Mikor érdemes a Garanciát preferálni a Szavatossággal szemben?” és hasonló érdekes kérdesek a GYIK-ban: