Váratlan visszaesés áprilisban a hazai használtautó-piacon 

Sajtóközlemény 

Budapest, 2021. május 19. 

Az előzetes várakozásoknak ellentmondva lassulással indult a második negyedév a hazai használtautó-piacon: a DataHouse frissen közzétett előzetes adatai szerint belföldön 56 300 személygépkocsi cserélt gazdát áprilisban, ami 12 százalékkal marad el az előző hónap volumenétől. 

A tavaly áprilisi 43 700-es értéket az elmúlt havi forgalom 29 százalékkal múlta felül, a két értéket azonban a jelentősen eltérő körülmények között nehezen lehet összehasonlítani. Tavaly április volt az első teljes hónap, amikor életben voltak a járvány első hullámát kísérő lezárások, és ebben az időszakban számos autókereskedés egyáltalán ki sem nyitott. Ennek hatására a forgalom akkor két hónap alatt 47 százalékot zuhant. Idén áprilisban viszont annak ellenére született az elmúlt négy hónap leggyengébb eredménye, hogy a korlátozások fokozatos enyhítése révén a gazdaság lassan visszatér a normál működéshez. 

A belföldi használtautó-piac áprilisi visszaesésének nincs különösebb oka: az a tény, hogy az adásvételek száma kilépett az elmúlt hónapok szűk, 63 és 65 ezer közötti sávjából, egyszeri hatásnak tűnik – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. –  A márciusban életbe léptetett újbóli szigorítások bizonytalaníthatták el a vásárlók egy részét, előrevetítve, hogy a járványhelyzet a vártnál hosszabb ideig is eltarthat. Amennyiben azonban az azóta elkezdődött enyhítések fokozatosan életbe lépnek, a havi eladások száma újból visszatérhet a 65 ezer körüli szintre.” 

A belföldi használtautó-piacon idén is hat márka autói biztosítja a teljes forgalom több mint felét. Az első helyen továbbra is az Opel áll 12 százalékkal, miközben a Volkswagen 10 százalékos részarányával tartja második helyét. A harmadik helyen található Suzuki az éves forgalomból 9 százalékot tudhat magáénak. A Ford a negyedik helyen áll 8 százalékkal. Az ötödik a BMW, a hatodik pedig a Renault: míg az előbbi 6 százalék fölé tornászta jelenlétét a hazai használtautó-piacon, az utóbbi csupán közelíti ezt a szintet. 

A következő hónapok pozitív gazdasági kilátásai az autópiac valamennyi szegmensét jelentősen erősíthetik az év hátralévő részében. Ezért az elmúlt hónap alacsonyabb forgalmi statisztikája ellenére a JóAutók.hu továbbra is fenntartja azt az előrejelzését, hogy a belföldi használt személyautók piacának forgalma idén is a 800 ezres szint körül alakulhat majd. 

A használtautó-piacon 2021 első négy hónapjában összesen 248 500 személyautó cserélt gazdát, ez 5 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 236 300-as mennyiséget. Ugyanebben a periódusban az importált használt autók száma 40 700 volt, ami tíz százalékkal maradt el az évvel korábban mért 45 300-as értéktől. 

Ajánlott cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le legfrissebb híreinkről vagy éppen eseményeinkről. A hírlevélről később bármikor leiratkozhat.

Tudnivalók a JóAutók Garanciáról

Ezért ne hagyd ki a

-t

Ezért ne hagyd ki a

-t

JóAutók Bázis Garanciával védve vagy a legfájdalmasabb meghibásodások ellen:
  • motorra, váltóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 300.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 30.000 Ft-os önrésszel
JóAutók Bázis+ Garanciával még magasabb szinten véded autódat:
  • motorra, váltóra, turbóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 450.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, önrész nélkül

A JóAutók Prémium Garancia a gyári garanciás új autókéval közel egyenértékű védelmet biztosít autód számára:

  • minden fixen beépített, nem kopó-forgó mechanikus, elektromos, elektronikus, pneumatikus és hidraulikus szerkezeti elemre 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként maximum bruttó 1.000.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 50.000 Ft-os önrésszel
Ne vegyél használt autót JóAutók Garancia nélkül!
“Mikor érdemes a Garanciát preferálni a Szavatossággal szemben?” és hasonló érdekes kérdesek a GYIK-ban: