Továbbra is tartja a lendületet a belföldi használtautó-piac

A hazai használtautó-piacon az elmúlt hónapban mintegy 69 400 személygépkocsi cserélt gazdát, ami 1 százalékkal felülmúlja a tavaly novemberben regisztrált 68 700-as értéket – derül ki a Datahouse frissen közzétett előzetes adataiból. Az autópiac egyéb szegmenseitől eltérően a belföldi használtautó-piac eredményei idén is jól alakultak: az adásvételek száma éves szinten 2-3 százalékkal a tavalyi rekordérték felett, 838 ezer darab körül alakul majd.

2022 sem az új autókat értékesítő márkakereskedők, sem a használtautó-importőrök számára nem lesz gyümölcsöző év: az előbbi piacon 8-9 százalékos, míg az utóbbin 2-3 százalékos visszaesés várható tavalyhoz képest. A belföldi használtautó-piacon ugyanakkor a tavalyit meghaladó forgalmat tapasztalhatunk – hangsúlyozza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Mindez többek között annak köszönhető, hogy ide áramlott át azoknak a vásárlóknak egy része, akik az alkatrészhiány miatt csak hosszú várólistákról jutottak volna új autóhoz, illetve a magasabb európai árak miatt a használtimportról is lemondtak.”

Új időszak küszöbén

Az elmúlt hónapokban új tendenciák jelentek meg a hazai autópiacokon, amelyek várhatóan a használtautó-piacokra is hatást gyakorolnak:

  • Az elmúlt több mint egy évet jellemző chiphiány fokozatosan megszűnőben van, a következő időszakban a vásárlók már újra nagyobb készletekkel és rövidebb várólistákkal találkozhatnak majd.
  • Bár a gazdasági helyzet romlása, a megélhetési költségek és az energiaárak gyors emelkedése miatt átmenetileg visszaesett a vásárlói kereslet, a piaci szereplők arra számítanak, hogy a visszaépülő kínálat, és az előbb-utóbb újra általánossá váló kedvezményes akciók hatására már tavasztól visszatérhet az élénkülés az újautó-piacra.
  • Az újautópiac normalizálódása a használt autók árának alakulásában is megmutatkozik: a JóAutók.hu portálon a használt személyautók átlagára az év eleje óta átlagosan 15 százalékot emelkedett, október közepe óta ugyanakkor ez a növekedés teljesen megállt.
  • Az újautópiacon várható élénkülő aktivitás növeli a lecserélt autók számát, ami a használtautó-piacon is gyarapítja majd az elérhető kínálatot. Mindez kedvező hír lehet a vásárlóknak, hiszen a nagyobb választékból ismét kedvezőbb áron és kevesebb kompromisszum vállalásával lehet autóhoz jutni.

Miközben a használtautó-piacon a 2022 első tizenegy hónapban gazdát cserélő 772 400 személyautó mennyisége 2,8 százalékkal haladta meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 751 200-as értéket, az importált használt autók száma ugyanebben a periódusban 118 600 darab volt, ami 2,8 százalékkal marad el az egy évvel korábban mért 122 ezres értéktől.

Háttér-információ:

A 2017 májusában indult JóAutók.hu Magyarország első ellenőrzött használtautó piactere. Az oldal célja, hogy a tisztességesen működő kereskedők kínálatát összekapcsolja azokkal a biztonságorientált vásárlókkal, akik szeretnék elkerülni a használtautó-vásárlás során felmerülő buktatókat.

A JóAutók.hu kínálatában szereplő valamennyi autó dokumentumai ellenőrzésen esnek át, emellett az oldalon azok a hirdetések kapnak kiemelt pozíciót, melyekhez megfelelő mennyiségű dokumentáció áll rendelkezésre. Az oldalon minden kereskedő csak előszűrést követően jelenhet meg, amely a céges és szakmai háttér mellett az autóállomány minőségére, valamint a vásárlói visszajelzésekre is kiterjed.

Ajánlott cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le legfrissebb híreinkről vagy éppen eseményeinkről. A hírlevélről később bármikor leiratkozhat.

Tudnivalók a JóAutók Garanciáról

Ezért ne hagyd ki a

-t

Ezért ne hagyd ki a

-t

JóAutók Bázis Garanciával védve vagy a legfájdalmasabb meghibásodások ellen:
  • motorra, váltóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 300.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 30.000 Ft-os önrésszel
JóAutók Bázis+ Garanciával még magasabb szinten véded autódat:
  • motorra, váltóra, turbóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 450.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, önrész nélkül

A JóAutók Prémium Garancia a gyári garanciás új autókéval közel egyenértékű védelmet biztosít autód számára:

  • minden fixen beépített, nem kopó-forgó mechanikus, elektromos, elektronikus, pneumatikus és hidraulikus szerkezeti elemre 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként maximum bruttó 1.000.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 50.000 Ft-os önrésszel
Ne vegyél használt autót JóAutók Garancia nélkül!
“Mikor érdemes a Garanciát preferálni a Szavatossággal szemben?” és hasonló érdekes kérdesek a GYIK-ban: