Koronavírus: Félgőzzel vánszorog a használtautó-piac is 

Sajtóközlemény 

Budapest, 2020. május 5. 

Áprilisban feleannyi új, és 43 százalékkal kevesebb használt személyautót regisztráltak 

Áprilisban, a koronavírus miatti korlátozások által érintett első teljes hónapban csupán 7 589 import személyautó került hazai forgalomba, ami a tavaly áprilisi értéknek mindössze 57 százaléka. 

Eközben a hazai autópark másik utánpótlási forrását jelentő újautó-piacon mindössze 6 251 személygépkocsi-eladás zajlott, ami több mint 50 százalékos visszaesés a tavaly áprilisi 12 421 értékesített autóhoz képest. 

Online értékesítéstámogatás nélkül még erősebb lenne a visszaesés 

Az elmúlt egy-másfél hónapban az eladások fenntartása érdekében az új autókat értékesítő márkakereskedők szinte mindegyike online értékesítési lehetőségeket fejlesztett: fizikai kontaktus nélkül is kiválaszthatóvá és megvásárolhatóvá tették a járműveket. 

Míg egy új autó esetében működhet az online vásárlás, a használt autóknál az állapot alapos előzetes felmérése mindenképpen fizikai kapcsolatot igényel. Ebben a szegmensben a járművek előzetes kiválasztásában a már eddig is ismert internetes hirdetési oldalak kaptak a korábbinál is jelentősebb szerepet – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – A közelmúltban végzett felmérésünk szerint a használtautó-kereskedők 40 százaléka csak az előre bejelentkező érdeklődők számára nyit ki. Ezért fontos fejlemény, hogy miközben adataink szerint március harmadik hetében az internetes használtautó-keresések száma több mint 40 százalékkal esett vissza, május elejére a az érdeklődés nagysága újból meghaladta a járvány előtti szint háromnegyedét.” 

A keresési számok áprilisi emelkedése és a gazdaság lassú újranyitása ellenére a hazai autópiac újbóli felpörgésére csupán a nyári hónapoktól kezdve számíthatunk. A fellendülést számos tényező lassíthatja: 

  • Az új autók piacán a termelés márciusi leállása után a kereskedők jobbára a raktáron lévő termékeket tudták értékesíteni. Ezt a mostanra megcsappant raktárkészletet a lassan újrainduló termelés csak fokozatosan lesz képes visszatölteni, vagyis a kínálati korlát egy ideig még erősödni is fog
  • A használt autók piacán az importot jelentős részben magánszemélyek bonyolítják, ők a határon átlépő forgalom zárlata miatt továbbra sem képesek újabb járműveket behozni, ami a meglévő kínálat folyamatos apadását okozza
  • Mindkét piaci szegmensben jelentős keresleti visszaesést okoz, hogy összességében már most is több százezer ember egzisztenciája vált bizonytalanná a járványhelyzet okozta gazdasági válságban. Ez a hatás várhatóan az év egészében fennmarad majd. 

A használtautó-import mértéke az év első négy hónapjában 45 348 darab volt, 14 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakában regisztrált 52 543-as mennyiségnél. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 38 841 volt, csaknem 17 százalékkal maradva el az egy évvel korábbi 46 760-as értéktől. 

Ajánlott cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le legfrissebb híreinkről vagy éppen eseményeinkről. A hírlevélről később bármikor leiratkozhat.

Tudnivalók a JóAutók Garanciáról

Ezért ne hagyd ki a

-t

Ezért ne hagyd ki a

-t

JóAutók Bázis Garanciával védve vagy a legfájdalmasabb meghibásodások ellen:
  • motorra, váltóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 300.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 30.000 Ft-os önrésszel
JóAutók Bázis+ Garanciával még magasabb szinten véded autódat:
  • motorra, váltóra, turbóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 450.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, önrész nélkül

A JóAutók Prémium Garancia a gyári garanciás új autókéval közel egyenértékű védelmet biztosít autód számára:

  • minden fixen beépített, nem kopó-forgó mechanikus, elektromos, elektronikus, pneumatikus és hidraulikus szerkezeti elemre 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként maximum bruttó 1.000.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 50.000 Ft-os önrésszel
Ne vegyél használt autót JóAutók Garancia nélkül!
“Mikor érdemes a Garanciát preferálni a Szavatossággal szemben?” és hasonló érdekes kérdesek a GYIK-ban: