Így szűrd ki a csaló megkereséseket autó eladáskor

Egy autó értékesítése izgalmas, viszont stresszes élmény is lehet. Különösen akkor, amikor elkezdenek beérkezni a telefonhívások és emailek a potenciális vevőktől. Sajnos néha előfordul, hogy a megkeresések némelyike nem az autód miatt érkezik, hanem csalók próbálják meg ellopni a személyes, vagy pénzügyi adataidat. 

Ebben a cikkben tippeket adunk arra vonatkozóan, hogy hogyan védekezz a csaló megkeresések ellen, amikor autó eladásra kerül sor.

Körültekintően kezeld az idegen nyelvű emaileket, telefonhívásokat

Amennyiben kapsz egy idegen nyelvű megkeresést, az mindenképpen extra körültekintést igényel a részedről. Előfordulhat, hogy személyes okmányokat küldenek neked személyazonosságuk bizonyítása végett, viszont ezek az esetek többségében hamis igazolványok. 

Intő jel lehet még, ha a megkeresések tartalmilag megegyeznek, hasonló a nyelvezetük vagy hasonló a formátum (igazolvány, aláírás, köszönés). Ha ilyennel találod szembe magad, semmilyen esetben se adj ki személyes adatot sem magadról, sem az autódról és ne is válaszolj a megkeresésükre.

Tartsd titokban személyes adataid

Amikor autódat értékesíted, soha ne adj ki személyes adatokat, mint például személyi igazolvány számot, jogosítvány számot vagy a bankszámlád adatait. Ha egy potenciális vevő az autó tüzetes megtekintése előtt ezeket az információkat szeretné elkérni, akkor valószínűleg átverésről van szó.

Óvakodj a számkijelzés nélküli telefonhívásoktól

Ha számkijelzés nélküli hívást kapsz egy olyan személytől, aki érdeklődik az autód megvásárlása iránt, óvatosan kezeld. A csalók gyakran letiltják a számukat megkereséskor, hogy ne legyenek ellenőrizhetőek utólag. 

De, amennyiben mégis publikus telefonszámmal keresnek meg és észlelsz valami gyanúsat, akkor a következő pontokban leírtakat mindenképpen fogadd meg.

Ellenőrizd a hívószámot

Mielőtt bármilyen bizalmas információt kiadsz a kezeid közül, ellenőrizd vissza az érdeklődő hívószámát. Nézz utána a telefonszámának az interneten, és nézd meg, hogy vannak-e hozzá kapcsolódó, csalásról szóló bejelentések. Ezt egy egyszerű kereséssel meg tudod tenni.

Lehetőség szerint kérd el a teljes nevét, így le tudod ellenőrizni magát a személyt is. Ha nem szívesen adják meg ezeket az információkat, akkor valószínűleg átverésről van szó.

Ne add át az autódat, amíg nem biztos a kifizetés

A csalók gyakran használnak hamis átutalási megbízásokat az autók kifizetéséhez, ezért fontos, hogy minden fizetést ellenőrizz, mielőtt átadnád az autót. Ezt úgy teheted meg, hogy felveszed a kapcsolatot a fizetést feldolgozó bankkal és ellenőrzöd, hogy megérkezett-e az összeg.

Ha a potenciális vevő egy sima tranzakciós igazolást küld és biztosít róla, hogy megérkezik az összeg, az még nem minősül kifizetésnek. Mindenképpen várd meg, míg az összeg megjelenik a számládon és addig ne add oda az autód.

Használj biztonságos fizetési módot

Autó eladáskor fontos, hogy biztonságos fizetési módot használj – készpénzt vagy banki átutalást. Kerüld az olyan szolgáltatások használatát, mint a PayPal vagy a Revolut, mivel ezeket könnyen feltörhetik.

Találkozzatok nyilvános helyen

Az autó megtekintésének helyszínéül válassz egy nyilvános, jól megközelíthető helyet. Ez extra biztonságot nyújt neked, és kényelmesebbé teszi a szituációt. Semmiképp se hívd meg a vevőt az otthonodhoz!

Bízz a megérzéseidben

Végezetül még fontos, hogy bízz a megérzéseidben. Ha úgy érzed, valami nincs rendben az érdeklődővel, vagy irreálisan sok szenzitív információt kér tőled, akkor valószínű, hogy egy csalóval találtad szemben magad.

Hallgass az ösztöneidre, és tedd meg a szükséges óvintézkedéseket!

Összefoglalva, az autóeladás egy izgalmas folyamat, de lényeges, hogy körültekintően járj el. Ha követed a cikkben leírt tippeket, biztonságosan és nyugodt szívvel adhatod el autódat.

Ne feledd, mindig légy óvatos, és bízz a megérzéseidben, amikor potenciális vevőkkel tárgyalsz! Autót adnál el, vagy vennél egy másikat? Válaszd ki új autód a JóAutók.hu-ról.

Ajánlott cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le legfrissebb híreinkről vagy éppen eseményeinkről. A hírlevélről később bármikor leiratkozhat.

Tudnivalók a JóAutók Garanciáról

Ezért ne hagyd ki a

-t

Ezért ne hagyd ki a

-t

JóAutók Bázis Garanciával védve vagy a legfájdalmasabb meghibásodások ellen:
  • motorra, váltóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 300.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 30.000 Ft-os önrésszel
JóAutók Bázis+ Garanciával még magasabb szinten véded autódat:
  • motorra, váltóra, turbóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 450.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, önrész nélkül

A JóAutók Prémium Garancia a gyári garanciás új autókéval közel egyenértékű védelmet biztosít autód számára:

  • minden fixen beépített, nem kopó-forgó mechanikus, elektromos, elektronikus, pneumatikus és hidraulikus szerkezeti elemre 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként maximum bruttó 1.000.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 50.000 Ft-os önrésszel
Ne vegyél használt autót JóAutók Garancia nélkül!
“Mikor érdemes a Garanciát preferálni a Szavatossággal szemben?” és hasonló érdekes kérdesek a GYIK-ban: