Autó vásárlási tanácsokÉrdekességek

Így autóznak a nők és a férfiak

2 perc olvasási idő

Nők és férfiak; két ellentétes nem, mely mind jellemvonásában, mind stílusjegyeiben, mind szokásaiban merőben eltér egymástól. Sok megosztó téma létezik a két nem tekintetében, ám talán az egyik legeltérőbbnek a női és a férfi vezetési stílust és autózási szokásokat jegyezhetjük fel.

Szervezetünk működése szerint

Ha biológiai magyarázatot keresünk magunkban, hamar meglelhetjük a választ, miért autózik nő és férfi teljesen különbözően és miért jellemzi a vezetési stílust is egészen eltérő viselkedésmód. Kutatók szerint a férfiak sokkal jobban jeleskednek az úton látottak vizuális feldolgozásában. A jó vezetéshez kiváló vizuális feldolgozási tulajdonságokkal kell ugyanis, hogy rendelkezzünk, mely a férfiaknak jobban megadatottak, hiszen a magas tesztoszteronszint kiválóan növeli a térérzéket és a sebesség feldolgozási készséget. A nők azonban ezzel szemben kiválóan összpontosítanak dolgokra, jó megfigyelők, és figyelmüket nehezen lehet elvonni az útviszonyokról. Erről gondoskodik a nőkben lévő ösztrogén női hormon. A hollandiai Doetinchem kohorsz tanulmányából és az Amszterdami Longitudinális Öregedési tanulmány kutatásából kiderül, hogy a nők jobban emlékeznek dolgokra, mint a férfiak, illetve a korral járó memóriavesztés később következik be náluk, mint hímnemű társaiknál.

Jobb irányítási készségek, kevesebb baleset a nők részéről

A New Castle Egyetem tudósai egy tavaly elvégzett autószimulátoros kutatás alapján megállapították, hogy a nők reakcióideje autózás során jobb, mint a férfiaké, és jobban tudják irányítani a járműveket, mint a férfiak – ebből következően kevesebb balesetet is okoznak. A vizsgálat a jogosítvány letételre is kiterjedt, azonban ott a férfiak álltak az élmezőnyben, hiszen felmérések alapján nagyobb számban tették le sikeresen a jogosítványt, mint a nők, ugyanis a forgalmi vizsgákon a nők többször buktak meg. A hibázás lehetőségét egy 2018-as Brit tanulmány is alátámasztja, mely szerint Angliában a teszteken a nők 31%-a bukik meg, ellentétben a férfiakkal, akiknél ez az arány mindössze 24%.

A népszerű autózás

A K&H egyik felmérése alapján bizton állíthatjuk, hogy a közlekedési eszközök közül a legnépszerűbb máig is az autó, a kutatásban résztvevők 60%-a ugyanis hetente több alkalommal is beül a volán mögé, a tömegközlekedési eszközöket kevesebben preferálják. A jogosítvány a férfiak körében népszerűbb, és az erősebbik nem képviselői többet is autóznak éves szinten; átlagosan 18 ezer kilómétert. Közkedvelt az autózás mindkét nem körében a szabadság, függetlenség és rugalmasság szempontjából, sőt, a nők majdnem 95%-a gondolja úgy, hogy az önállóság jelképe is a jogosítvány megléte és az autó használata.

Ajánlott cikkek
Autó vásárlási tanácsokÉrdekességek

Legcsajosabb női típusmodellek

2 perc olvasási idő
A nők – tekintve személyiségüket – teljesen más típusmodelleket választanak autók tekintetében, mint a férfiak. Legyen kisebb, de azért mégis csak stílusos,…
Érdekességek

Hogyan választanak a nők autót?

3 perc olvasási idő
Az autóválasztás egy igen kényes téma, hiszen sokan úgy vélik, amilyen az autónk, valamilyen mértékben az jellemez minket is.
Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le legfrissebb híreinkről vagy éppen eseményeinkről. A hírlevélről később bármikor leiratkozhat.