Sajtóközlemény

Egyre gyorsul a használtautó-import

2 perc olvasási idő

Márciusban 12 830 használt személyautót regisztráltak az országban a DataHouse adatai szerint, ami az előző hónaphoz viszonyítva 8, a tavaly márciusi szinthez képest pedig több mint 22 százalékos növekedést jelent. 2020 februárja, vagyis a koronavírus-járvány kitörése óta nem tapasztalhattunk ekkora forgalmat a használtimportban.

A használtautó-behozatal felfutásának egyértelmű oka az újautó-kínálat visszaesése. Az Ukrajnában zajló háború közvetett hatásai miatt tovább súlyosbodó alkatrész- és segédanyaghiány az elmúlt hónapban általában tovább növelte a várakozási időt a márkakereskedéseknél – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – A kereslet egy része a gyorsabban elérhető használt autók piacán jelenik meg. A használtautó-importot emiatt még az ukrajnai invázió nyomán jelentősen gyengülő forintárfolyam sem tudta visszafogni, sőt, annak mértéke az előző hónapokhoz képest is jelentősen tovább növekedett.”

Az első negyedévben behozott használt személyautók több mint harminc százalékát három márka: a Volkswagen (11,7%), az Opel (10,1%) és a Ford (8,8%) gyártmányai teszik ki. A korábban előkelőbb helyeken szereplő presztízsmárkák: az Audi, a BMW és a Mercedes mostanra a 6-8. helyre csúsztak vissza, miközben a behozott autóknak immár közel fele (48%) az alsó-közép, illetve a kisautó kategóriába sorolhatók (a járvány kitörése előtt ez az érték még 42 százalék volt).

Tekintettel arra, hogy az újautó-eladásoknál jelentkező problémák legkorábban az év második felében enyhülnek majd érezhetően, az importált használt autók mennyisége a JóAutók.hu előrejelzése szerint az év nagy részében továbbra is magas szinten marad, vagyis idén a tavalyi 132 200-at meghaladó, jó eséllyel 140 ezernél is több használt autó áramlik majd be az országba.

A használtautó-import mennyisége az év első három hónapjában összesen 35 313 volt, ami 14 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 30 971 darabot. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 28 690 volt, ami közel 11 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 32 197-es értéktől.

Ajánlott cikkek
Sajtóközlemény

Aktívan kezdte az évet a használtautó-piac

2 perc olvasási idő
Élénk forgalommal kezdte az idei évet a használtautó-piac: a DataHouse frissen közzétett előzetes adatai szerint januárban közel 69 ezer személygépkocsi cserélt gazdát,…
Sajtóközlemény

Kimozdult a mélypontról a használtautó-import

2 perc olvasási idő
Idén januárban a DataHouse adatai szerint 8 146 import használt személyautó kapott hazai rendszámot, ami az előző hónapban elért mélyponthoz (7 510) képest több…
Sajtóközlemény

Online Marketing Specialistát keres a JóAutók.hu

2 perc olvasási idő
A Net Mobilitás Zrt. – Magyarország egyik legnagyobb vállalat-csoportjának részeként működő, internetes gépjármű-kereskedelemmel foglalkozó médiavállalata – a JóAutók.hu termékéhez keres junior-medior Online…
Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le legfrissebb híreinkről vagy éppen eseményeinkről. A hírlevélről később bármikor leiratkozhat.