Sajtóközlemény

Egyre gyorsul a használtautó-import

2 perc olvasási idő

Márciusban 12 830 használt személyautót regisztráltak az országban a DataHouse adatai szerint, ami az előző hónaphoz viszonyítva 8, a tavaly márciusi szinthez képest pedig több mint 22 százalékos növekedést jelent. 2020 februárja, vagyis a koronavírus-járvány kitörése óta nem tapasztalhattunk ekkora forgalmat a használtimportban.

A használtautó-behozatal felfutásának egyértelmű oka az újautó-kínálat visszaesése. Az Ukrajnában zajló háború közvetett hatásai miatt tovább súlyosbodó alkatrész- és segédanyaghiány az elmúlt hónapban általában tovább növelte a várakozási időt a márkakereskedéseknél – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – A kereslet egy része a gyorsabban elérhető használt autók piacán jelenik meg. A használtautó-importot emiatt még az ukrajnai invázió nyomán jelentősen gyengülő forintárfolyam sem tudta visszafogni, sőt, annak mértéke az előző hónapokhoz képest is jelentősen tovább növekedett.”

Az első negyedévben behozott használt személyautók több mint harminc százalékát három márka: a Volkswagen (11,7%), az Opel (10,1%) és a Ford (8,8%) gyártmányai teszik ki. A korábban előkelőbb helyeken szereplő presztízsmárkák: az Audi, a BMW és a Mercedes mostanra a 6-8. helyre csúsztak vissza, miközben a behozott autóknak immár közel fele (48%) az alsó-közép, illetve a kisautó kategóriába sorolhatók (a járvány kitörése előtt ez az érték még 42 százalék volt).

Tekintettel arra, hogy az újautó-eladásoknál jelentkező problémák legkorábban az év második felében enyhülnek majd érezhetően, az importált használt autók mennyisége a JóAutók.hu előrejelzése szerint az év nagy részében továbbra is magas szinten marad, vagyis idén a tavalyi 132 200-at meghaladó, jó eséllyel 140 ezernél is több használt autó áramlik majd be az országba.

A használtautó-import mennyisége az év első három hónapjában összesen 35 313 volt, ami 14 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában regisztrált 30 971 darabot. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 28 690 volt, ami közel 11 százalékkal marad el az egy évvel korábbi 32 197-es értéktől.

Ajánlott cikkek
Sajtóközlemény

Októberben is hozta az előző hónapok forgalmát a belföldi használtautó-piac

2 perc olvasási idő
830 ezer adásvétel feletti értékkel új rekordot állít be idén az éves forgalom. A hazai használtautó-piacon az elmúlt hónapban közel 69 200 személygépkocsi…
Sajtóközlemény

A belföldi használtautó-piac még tartja a lendületét

2 perc olvasási idő
A DataHouse frissen közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon az elmúlt hónapban közel 68 600 személygépkocsi cserélt gazdát. Bár idén negyedévről negyedévre…
Sajtóközlemény

Idei mélypontjára apadt a használtautó-import

3 perc olvasási idő
10 ezer alá csökkent a havi darabszám Az év során augusztusban fordult elő első ízben, hogy 10 ezer alá került a behozott…
Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le legfrissebb híreinkről vagy éppen eseményeinkről. A hírlevélről később bármikor leiratkozhat.