Az új autó és a használt autó vásárlásának előnyei és hátrányai

Ha autót szeretnénk venni, próbálunk újabb modellek és évjáratú gyártmányok vásárlására törekedni, hiszen minél fiatalabb egy autó, annál kevesebb hibája van, és ahogy haladunk az idők során előre, vélhetően annál több plusszal és extrával rendelkezik.

Természetesen a használt autópiacnak is megvannak a maga hátrányai, és az új autók vásárlása is hagyhat némi kivetnivalót maga után.

A használt autók előnyei és hátrányai

A használt autók legnagyobb előnye, hogy a megvétel során bizonyos árcsökkenéssel kell számoljunk egy új autóhoz képest, mivel már valaki előttünk forgalomba helyezte és használta, tehát nem eredeti, szalonáron juthatunk hozzá, így kiadásaink jóval alacsonyabbak lesznek.

Ez ugyanakkor lehet a hátránya is, ugyanis, ha egy autónak csak tulajdonosa volt, nem pedig „gazdája”, akkor a vásárlás után szembesülhetünk komoly mechanikai vagy karosszéria hibákkal, mivel nem mindenki rendeltetés szerűén használja gépjárműveit. Ezáltal sok autó külső vagy belső téren el van hanyagolva, és a későbbiek folyamán lehetnek kisebb-nagyobb hibái.

A használt autókat többségében Magyarországon vásároljuk. Ennek a kínálatnak jelentős része Európából érkezik, import formájában, illetve a hazai kínálat a Magyarországon forgalomba helyezett autókat is tartalmazza. Ezért a hazai vásárlás mellett lehetőségünk van a környező országokból, pl. az EU-ból autót nézni és vásárolni magunknak.

A magyarok legfőbb célpontja Németország, ahol hatalmas autópiacon tudunk válogatni, ennek értelmében ott nagyobb is a választék, viszont körülményesebb az autók megtekintése. A modern technikának köszönhetően azonban egy videóhívással könnyen a dolgok elébe lehet menni, és ha nem is mindenről kapunk információt, mégis egy átfogó képpel rendelkezhetünk a kiszemelt gépjárműről.

Figyelni kell azonban az autókereskedésekben vásárolt autóknál – mind a Magyarországon forgalomba helyezett, mint a külföldi gépkocsik esetében, az állapotra – mivel számos kereskedő magas profitra pályázhat, ezért sokszor sajnos képesek nem tisztességes dolgokat is bevetni annak érdekében, hogy eladják a jónak tűnő gépjárművet (természetesen vannak kivételek).

Ezért a használt autó vásárlásnál sokkal több energiát kell a gépkocsi megszerzésébe befektetni, viszont minél szemfülesebbek vagyunk, annál jobb ár-érték arányú autókat lehet kifogni.

Az új autó pillanatok alatt már nem szalonautó

Az újonnan vásárolt autó hátrányát már elég korán megérezzük. Amint elindulunk ugyanis vele a forgalomban, a legelső napon van már egy jelentős értékcsökkenésünk, amivel számolnunk kell, hiszen a 0 km-es autót felavattuk, elkezdtük használni, így már nem számít szalonautónak. Az elmúlt években ez a tendencia nem volt annyira nagy mértékben megfigyelhető, hiszen a Covid által okozott gyárleállások és chiphiánynak köszönhetően nemhogy értékvesztése volt a kocsiknak, hanem folyamatos drágulás volt megfigyelhető esetükben.

Ezen a kialakult helyzeten pedig az elszabaduló euró árfolyam sem segített. Egyébként – globálisan megfigyelve – értékcsökkenés figyelhető meg a szalonból való kihozatal után. Ezért cserébe azonban mivel mi használjuk a kezdetek óta a kocsit, teljes mértékben tisztában lehetünk az életútjával és minden hibájával, karcolásával.

Rajtunk múlik csak az autó sorsa és élete, és mivel első tulajdonosok vagyunk, nem bukkanhatunk semmilyen váratlan, rejtett hibára. Ugyanakkor saját felelősségünk az autó tisztántartása, műszaki állapotának fenntartása, és rendeltetés szerű használata.

Ajánlott cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le legfrissebb híreinkről vagy éppen eseményeinkről. A hírlevélről később bármikor leiratkozhat.

Tudnivalók a JóAutók Garanciáról

Ezért ne hagyd ki a

-t

Ezért ne hagyd ki a

-t

JóAutók Bázis Garanciával védve vagy a legfájdalmasabb meghibásodások ellen:
  • motorra, váltóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 300.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 30.000 Ft-os önrésszel
JóAutók Bázis+ Garanciával még magasabb szinten véded autódat:
  • motorra, váltóra, turbóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 450.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, önrész nélkül

A JóAutók Prémium Garancia a gyári garanciás új autókéval közel egyenértékű védelmet biztosít autód számára:

  • minden fixen beépített, nem kopó-forgó mechanikus, elektromos, elektronikus, pneumatikus és hidraulikus szerkezeti elemre 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként maximum bruttó 1.000.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 50.000 Ft-os önrésszel
Ne vegyél használt autót JóAutók Garancia nélkül!
“Mikor érdemes a Garanciát preferálni a Szavatossággal szemben?” és hasonló érdekes kérdesek a GYIK-ban: