A járvány kitörése óta nem hoztunk be ennyi használt autót 

Sajtóközlemény 

Budapest, 2021. október 4. 

Szeptemberben 12 648 használt személyautót regisztráltak az országban a DataHouse adatai szerint, ami a tavaly szeptemberi szinthez képest 6 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 16 százalékos növekedést jelent. 2020 februárja, vagyis a koronavírus-járvány kitörése óta nem tapasztalhattunk ekkora forgalmat a használtimportban. 

A használtautó-behozatal felfutásában a korábbi utazási korlátozások feloldása mellett jelentős szerepe van az újautó-kínálat visszaesésének is – magyarázza Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója. – Egyre súlyosabb chiphiánnyal szembesül a piac, ami a gyártásban hosszabb-rövidebb leállásokat, a megrendelések teljesítésében pedig jelentős határidő-növekedéseket jelent. A hazai újautó-eladások ennek hatására az elmúlt hónapban már 17 százalékkal maradtak el az egy évvel korábbi mennyiségtől, a vásárlók egy része pedig új autó helyett inkább gyorsan elérhető használt autót keres magának.” 

Az első negyedévben az importált használt autók mennyisége még 18 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi értékektől. Április óta a piac szereplői fokozatosan hozzák be a lemaradást. Az újautó-eladásoknál jelentkező problémák egy ideig biztosan fennmaradnak, így az importált használt autók mennyisége a JóAutók.hu előrejelzése szerint az év hátralévő részében is magas szinten marad, vagyis idén jó eséllyel a tavalyi 130 400-nál több használt autó áramlik majd be az országba. 

„Az újautópiac lassulása és a használtimport felfutása ismét kedvezőtlen irányba változtathatja a hazai autópark összetételét, mivel a behozott használt autók közel kétharmada legalább 10 éves. Az ennek a korcsoportnak megfelelő műszaki állapotú autók ismét fokozódó beáramlása környezetvédelmi szempontból is aggályokat vet fel, ami a jelenlegi intézkedéseken (konkrétan hat évnél vagy 160 ezer kilométernél többet futott behozott autók idéntől kötelezővé tett környezetvédelmi vizsgáján) túl esetleg további adminisztrációs korlátozásokat is szükségessé tehet– tette hozzá Halász Bertalan. 

A használtautó-import mennyisége az év eddigi nyolc hónapjában összesen 97 973 volt, ami mindössze 1 százalékkal marad el az előző év hasonló időszakában regisztrált 98 921 darabtól. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 94 104 volt, ami az év első felében tapasztalt felfutás miatt még mindig 4,9 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi 90 104-es értéket. A harmadik negyedévben ugyanakkor az újautó-eladások száma 14 százalékkal alakult a tavalyi hasonló időszakban regisztrált szint alatt. 

Ajánlott cikkek

Iratkozzon fel hírlevelünkre

Iratkozzon fel hírlevelünkre és ne maradjon le legfrissebb híreinkről vagy éppen eseményeinkről. A hírlevélről később bármikor leiratkozhat.

Tudnivalók a JóAutók Garanciáról

Ezért ne hagyd ki a

-t

Ezért ne hagyd ki a

-t

JóAutók Bázis Garanciával védve vagy a legfájdalmasabb meghibásodások ellen:
  • motorra, váltóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 300.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 30.000 Ft-os önrésszel
JóAutók Bázis+ Garanciával még magasabb szinten véded autódat:
  • motorra, váltóra, turbóra 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként bruttó 450.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, önrész nélkül

A JóAutók Prémium Garancia a gyári garanciás új autókéval közel egyenértékű védelmet biztosít autód számára:

  • minden fixen beépített, nem kopó-forgó mechanikus, elektromos, elektronikus, pneumatikus és hidraulikus szerkezeti elemre 12 hónap / 20.000 km garancia
  • a futamidő alatt korlátlan számú alkalommal, alkalmanként maximum bruttó 1.000.000 forintig javíthatsz
  • gyári, vagy gyárival azonos szintű alkatrészekkel, gyári szakértelemmel, 50.000 Ft-os önrésszel
Ne vegyél használt autót JóAutók Garancia nélkül!
“Mikor érdemes a Garanciát preferálni a Szavatossággal szemben?” és hasonló érdekes kérdesek a GYIK-ban: